13 Mart 2014 Perşembe

The Fall: Borsacı


ne hazineler, ne rütbeler, ne cübbeler atabilir yüreklerden
yıldızlı direkler altında uçuşan acı dertleri, kaygıları.

                                                                      *Horatius


'Borsa etkilenmedi, faizler normal düzeyde.'

Yukarıdaki yazıyı okuduğunuz zaman düşüneceğiniz şeyler bellidir. Borsa etkilenmediğine göre, Amerika'dan yahut Avrupa'dan bir ekonomik dalgalanma gelmiş olabilir, kriz etkisi bekleniyor olabilir, yabancı sermaye yapacağı yatırımı tekrar gözden geçirme kararı almış olabilir, büyük şirketler zarara uğramış olabilir, gibi çok sayıda düşünceyi aklınızdan geçirebilirsiniz. Normal olanı da budur. Fakat borsanın etkilenmemesinin nedenlerinden biri ekonomik olaylarla ilişkili değil.

Başbakana katıldığı bir televizyon programında Berkin Elvan'ın ölümü ve kur hareketi sorusu soruldu. Başbakanın verdiği cevap ise manidardı:

"Türkiye bunları aştı. Sabah bir etkilenme oldu ama sonra toparladı, faiz yine rayına oturdu.”

Şimdi..

"Kapitalizm - para - Devlet", liberal şeytan üçgenine baktığımız zaman, aslında bir insanın, bir çocuğun ölümünün bu üçgen tarafından umursanmadığını, çünkü önemli olanın Devletin Bekası olduğunu görüyoruz. Devletin Bekası, iktidar sahiplerinin çıkarlarına verilen isim olmaktan öteye geçemiyor. Ah Muhsin ise diyor ki: "Devletin bekasının da allah belasını versin.."

Ekonomi Borsasını boşverelim, vicdan borsasına bakalım. Sıfır! Devlet ve millet ve para uğruna attıkları adımlar ayaklarına dolanıyor. Düşüyorlar dolarlardan yaptırdıkları iran halılarının üzerine. Mideleri bulanıyor, ama zevkle kusuyorlar yine de o halılara. Yeni halılar getiriliyor hemen yirmi dokuz yaşındaki sakallı tarafından. Doğruluyorlar dizlerinde, pars derisi koltuklarına oturup yediyüz bin dolarlık saatlerine bakıyorlar. Saat sıfırı gösteriyor. Şaşırıyorlar, yahu muhterem bu nasıl iştir? Sıfır. Etkisiz eleman. Bizi etkilememesi lazım? Nasıl olur..

Vicdan borsası haliyle etkilenmiyor fazla, kurlar düzeyini koruyor, vicdan şahane. Toparlıyorlar hemen. Siirt'te miting alanında büyük çoşku var. Türküler, sloganlar, konfetiler.. Miting alanı hariç her yerde ise yas var, insanlar cenazesini uğurluyor. Berkin'i gökyüzüne, sonsuzluğa yolluyor. Daha önce destan yazdıklarını ifade etmiş olan Başbakan da halka sesleniyor:

"Ne yaptım adam mı öldürdüm? Bir şeyler mi çaldım? Ne yaptım?"
 
dediğin gibi, artık Türkiye bunları aştı muhterem!

öyle aştı ki, artık sokaklara sığmıyoruz.

geliyoruz.

Mirza Anıl Armutçu
13/03/2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder